Information details

30 common "fake" faults in the car, don't go to the 4S shop

Page view
[Abstract]:
The most common 30 car false fault determination and solution, please pay attention to the riders:

The most common 30 car false fault determination and solution, please pay attention to the riders:

1. The exhaust pipe of the vehicle emits white smoke, which is serious when the vehicle is cold, and does not emit white smoke after the hot car.

Analysis of the cause: This is because the gasoline contains moisture, and the engine is too cold. At this time, the fuel entering the cylinder is not completely burned, causing fog or water vapor to form white smoke. When the car is first launched in winter or rainy season, white smoke can often be seen.

Solution: It doesn't matter. Once the engine temperature rises, the white smoke will disappear. This situation does not have to be checked

repair.

2. The newly bought vehicle engine is seriously shaken, and sometimes the fault indicator will occasionally shine.

Analysis of the cause: Some new cars have this situation, the vehicle engine is seriously shaken, and sometimes the fault indicator lights occasionally. Many people suspect that there is a quality problem with the vehicle. The reason may be that the use of unclean fuel causes contamination or blockage of the fuel supply system. At present, some advanced vehicles are equipped with an exhaust emission monitoring system. Since this control system can detect automobile exhaust emissions and fuel cleaning conditions very sensitively, the use of unclean fuel can cause fuel supply. Ignition. Emission system pollution, which leads to the engine. The fault indicator lights up and varying degrees of engine shake.

Solution: After thoroughly cleaning the contaminated system, the situation can be improved by continuously adding gasoline with stable performance and adding a certain amount of oil cleaner.

3. The vehicle is noisy

Analysis of the cause: There are different levels of noise problems in the car. The noise inside the car mainly comes from five aspects: engine noise, wind noise, body resonance, suspension noise and tire sound.

4. When the temperature is low in winter, the car is parked for a long time, and the engine is difficult to start.

Analysis of the cause: Due to the low temperature, the gasification rate of the fuel decreases, and the mixture gas becomes thin and not easy to burn, resulting in difficulty in starting. At the same time, due to the low temperature, the viscosity of the oil becomes large, and the engine running resistance increases, which makes starting difficult. In addition, the chemical reaction of the battery electrolyte is slow, resulting in insufficient power output at the start. The starter power is insufficient and the ignition voltage is insufficient, making the engine difficult to start.

Solution: The car should be warmed up before starting in the cold season. The battery can also be preheated as needed to enhance the battery's power and increase the starting current and ignition voltage.

5. The lifting speed of electric windows is different for each door.

Analysis of the cause: Generally, some sand dust has entered the glass lifting track, which makes the frictional resistance between the glass and the groove become larger, and this result is produced.

Solution: As long as the corresponding cleaning is done, the problem can be solved.

6. When the automatic transmission is hanging D position, the car has slight vibration.

Analysis of the cause: When the vehicle is ready to start, when the automatic transmission is engaged in the D position, under the action of the torque converter, the first friction plate is engaged to generate the forward driving force, and at this time, the brake pedal is depressed. This forward force is prevented, causing a slight vibration of the car. If the vibration is too large, it may be that the friction piece of the forward gear of the transmission is worn out, and the transmission needs to be repaired; or the engine support or the automatic transmission support pad may be damaged, resulting in a resonance 蔌 engine misfire.

Solution: Pay attention to the normal state of the vehicle so that abnormalities can be detected in time.

7. The engine oil has just changed and it turns black.

Analysis of the cause: There are two main reasons for blackening. The first is due to the action of the detergent dispersant, and the second is due to the oxidation of the engine oil in use. If an oil does not change black during use, it means that the oil does not perform its normal cleaning function at all. Current oils generally contain a clean dispersant that absorbs the carbon deposits produced by the combustion and the oxides of the oil to be exchanged when the oil is changed, thereby ensuring that the interior of the engine is clean. Therefore, the blackening of the oil that has just been replaced is not necessarily caused by the internal dirty of the engine. It is only necessary to change the oil according to the specified time.

Solution: Change oil and oil filter on schedule. After the oil is used for a period of time, the viscosity of the oil becomes thick and acidic products are produced. If it is not regularly replaced, it will damage the engine components and affect the normal operation of the engine.

8. After a period of engine oil consumption is part of

Analysis of the cause: The national standard stipulates that the normal loss of engine oil for driving 10,000 kilometers should be within 1L. The oil capacity of a typical car is about 4L. When the oil level reaches the MIN of the oil gauge line, the oil is missing 0.5-1L. If the engine oil loss within 1 liter within 10,000 km is a normal loss, it cannot be considered a malfunction.

9. In winter, the sunroof of the vehicle cannot be turned on.

Analysis of the cause: In the winter, the vehicles parked outdoors, due to the high temperature inside the car at night, caused the snow and ice falling around the skylight to melt, and after overnight, the overall temperature of the vehicle decreased, and the dissolved snow water condensed into ice, so the pole It is easy to freeze the sunroof glass and the sealant frame.

Solution: If the sunroof is opened forcibly, the sunroof motor and the rubber sealing strip are damaged. Therefore, wait for the temperature inside the car to rise and confirm the thawing before opening the sunroof.

10. The wheel circle is black

Analysis of the cause: The reason for the blackening of the wheel circle is that when the brake is braking, the brake caliper and the wheel disk rub against each other to remove some carbon powder. If the carbon powder is not removed in time, the aluminum alloy wheel of the wheel will also generate heat. As a result, the charcoal powder is coked on the surface of the aluminum alloy rim, which becomes a hard surface layer of dark brown, which cannot be removed by water.

Solution: Rinse the rim.

11. When the road is parked, sometimes the “P” position shift cannot be moved.

Analysis of the cause: This is because we generally stop the brakes first, then put the gears down in the “P” position. After lifting the brake pedals, the vehicle will move due to its own weight, resulting in mechanical locking in the transmission. The "claw" is caused by the force stuck in the claw groove, which causes a feeling of laborious when moving the gear.

Solution: The correct method of operation will prevent this from happening. That is: step on the brake pedal, place the shift lever in the P position, pull up the manual brake, and then lift the brake pedal.

12. There is a "squeaky" sound when the vehicle is walking unevenly or by slowing down the belt.

Analysis of the cause: Under normal circumstances, no matter whether it is a new car or an old car, there will be a "squeaky" sound when walking on uneven roads or passing the road deceleration barrier. The new car will be smaller and the old car will be bigger. This is not a malfunction. This is because many cars adopt an independent suspension structure. The connecting parts are made of rubber for vibration reduction. When the vibration of the vehicle reaches a certain level, the sound is emitted due to the deformation of the rubber parts. When the vibration amplitude is relatively small, The sound produced is relatively small.

13. The pedal has a slight “beep” sound when the clutch is applied.

Analysis of the cause: This phenomenon occurs because the clutch pedal support shaft is slightly worn due to long-term use. Generally, some lubricant is applied to the support shaft.

14. The liquid level in the oil master cylinder of the brake pump is continuously reduced with the use

Analysis of the cause: This is because the brake pad gradually wears and thins with the use of the vehicle, and the brake fluid in the master pump oil cup continuously enters the brake cylinder. This is normal. When the new brake pad is replaced, The brake fluid level can be restored to its original height.

15. There is a slight “leakage” sound when the brake pedal is applied.

Analysis of the cause: This is the sound of the vacuum booster.

16. When the brake pedal is pressed, there is a "beep" sound at the shift lever.

Analysis of the cause: Vehicles with automatic transmissions generally have the function of preventing misoperation of the shift lever to prevent the driver or the occupant in the vehicle from having a safety accident due to misoperation. Therefore, when the "P" position is not applied, the brake pedal shift lever cannot be moved. The sound of “咔哒” at the shift lever is the sound produced by the solenoid valve. Whenever the brake pedal is pressed, the solenoid valve will sound.

17. When the clutch pedal is pressed down for a small amount, it is not pleasant to hold the gear, and sometimes the sound of the gear impact when the gear is engaged.

Analysis of the cause: Some cars use a pull-wire type of clutch. When used for a period of time, the clutch pedal will gradually become lower. When the clutch is pressed, the stroke is short, the gear is not happy, and sometimes the gear hits when the gear is engaged. This is because the fixed lock nut of the wire adjustment is caused by the automatic rotation of the thread as the number of times the clutch pedal is stepped up. This is not a malfunction, just rotate the fixed lock nut a little.

18. The engine speed does not change when the vehicle air conditioner is turned on.

Analysis of the cause: When the general vehicle is turned on, the engine speed is increased. This is to meet the load requirements of the air conditioner compressor and keep the engine idle speed stable. However, many new vehicles are equipped with an engine that does not increase the speed when the air conditioner is turned on. Instead, it increases the engine's idle speed by increasing the fuel injection time of the engine injector. Therefore, when the air conditioner is turned on, the engine does not increase the speed, which is not necessarily a malfunction.

19. The rear door of the vehicle cannot be opened from the inside.

Analysis of the cause: At present, the vehicle is usually equipped with a child lock at the back door of the vehicle to prevent the child riding in the back seat from opening the door due to misoperation, resulting in a safety accident. Many people did not pay attention when cleaning the vehicle, and moved the handle of the child lock. The occupant riding in the back seat could not open the door from the inside. This is not a malfunction, just open the door from the outside of the vehicle and then move the handle of the child lock to the open position.

20. In the early morning of winter, sometimes the door cannot be opened.

Analysis of the cause: After the car wash in winter, the vehicle in the open air often has the phenomenon that the door cannot be opened. This is not a malfunction. It is because the residual water left after the car wash remains on the sealant strip of the door, and the water freezes and causes the adhesion. To. If the adhesion is not very serious, you can open it by forcibly pulling the door open. If the adhesion is very serious, forcibly opening the sealant will damage the door.

21. In the early morning of winter, sometimes the door key cannot be rotated.

Analysis of the cause: This is not a malfunction. It is caused by the residual water entering the keyhole after the car wash. When the key is inserted into the keyhole, the locking mechanism inside cannot be bounced, and the key cannot be turned. At this time, do not force to screw, otherwise the key will be damaged or deformed and cannot be used. It should be opened by using the remote control to open the door or to heat the door lock.

22. The automatic transmission vehicle cannot be moved without stepping on the brake pedal shift lever.

Analysis of the cause: This is a function for safety design, not a malfunction.

23. Vehicles with ABS have “嘎嘎” noise during emergency braking.

Analysis of the cause: When the vehicle with ABS is in emergency braking, there is “嘎嘎” noise, which is the normal sound that ABS performs during the decompression work, and also the foot of the brake pedal that jumps up and down. a feeling of.

24: The back door can't be opened from the inside.

Analysis of the cause: This reason may be caused by the accidental operation of the driver on the car. This is to prevent children from opening the door while the vehicle is running, avoiding dangerous functions.

Solution: Depending on the brand of the vehicle, the position of the child lock is also different, some on the driver's side front door lock, some on the back door lock, and some on the center console. Like this rider, it is likely that his parents accidentally touched the child lock. As long as the location of the child lock is found, this will not happen if the lock is unlocked.

25: When I started the car, I found that the key could not be screwed.

Analysis of the cause: Do not harden this time! In fact, this is likely to lock the steering wheel, this is a very common anti-theft function of the car.

Solution: The owner should lightly turn the key on the right hand, while the left hand gently turns the steering wheel, the steering wheel will naturally unlock, and the car will start smoothly. If these methods are not enough, then it is not too late to contact the car repair point.

26: There is a tail light that is always on! It is found that the tail light is on and only one side is bright.

Analysis of the cause: This should be the function of the roadside stop light of the car. Many countries in Europe stipulate that if parking at the side of a road without a streetlight at night, the outside parking lights must be turned on to provide warning to other vehicles in the case of low visibility.

Solution: When the car stops and stops, turn the turn signal to the side that needs to be lit, then get off the car and lock the car. There are also some brands of roadside parking lights with special buttons, such as Mercedes. Of course, the power consumption of most roadside parking lights is very low, and the use of the whole night will not cause the battery to lose power.

27: My newly bought car is always unable to catch fire. Every time I check, I always find that the battery is dead.

Analysis of the cause: In the case of this situation, the riders should not worry. According to experience, the battery will rarely lose power. It is probably because the car is lost after the car is forgotten to turn off the lights or after listening to the car. electrical.

Solution: First think about whether you have these habits, if you have, pay more attention when you use the car. When you get off the bus, check that the car lights inside the car and the headlights outside the car are off, and try not to listen to the sound in the car after the flameout. If the battery fails because it can't start the car, it will be a hassle.

28: I have already fastened my seat belt. Why is the prompt tone still ringing?

Analysis of the cause: When you encounter this situation, you should pay attention. This situation is most likely caused by the door not being completely closed or the handbrake not being completely released.

Solution: The rider can look at the indicator light on the instrument panel. If the door is not closed and the hand brake is not released, there will be a prompt. According to the prompt, close the door or release the handle brake.

29: There is no way to start the car ignition. Check the vehicle for nothing.

Analysis of the reasons: Some automatic cars, in order to let the owner stop N (slot) when parking, there is a mandatory transfer to the P file. Some manual car ignitions do not step on the clutch and there is no way to ignite, in case some owners have the bad habit of hanging 1st gear or reverse gear when parking.

Solution: The automatic transmission first sets the gear position in the P position and then ignites. The manual gear is stepped on when the vehicle is ignited.

30. When the car accelerates, the oil pressure indicator will light up (true and false faults coexist)

Analysis of the cause: The oil lamp lights up in both real and virtual situations. The so-called real, that is, the oil pressure is really low, as low as the warning level of the indicator light, indicating that the lubrication system is faulty and must be excluded. The so-called virtual, as doubtful, the oil lubrication system is not faulty, but the oil pressure indicator system has failed, and the indicator light is erroneously lit.

Solution: Although this kind of failure will not affect the normal operation of the engine, it should also find the root cause in time. Usually, the possibility of actual illness is large, and it should be used as the main idea for judging the fault.